pharrell adidas nmd human race tangerine orange pharrell x adidas nmd human race tangerine pharrell adidas nmd human race tangerine orange pharrell x adidas nmd human race debuts orange pharrell x adidas nmd human race another look pharrell x adidas nmd human race pharrell x adidas nmd human race black pharrell x adidas nmd human race black pharrell x adidas nmd human race fall 2016 colorways pharrell x adidas nmd human race fall 2016 pack now available pharrell x adidas nmd pharrell adidas nmd human race colorways pharrell williams adidas nmd human race colorways pharrell x adidas nmd human race tangerine pharrell x adidas nmd human race tangerine five adidas nmd human race colorways pharrell releasing soon pharrell adidas nmd human race colorways pharrell williams adidas nmd human race colorways pharrell x adidas nmd human race tangerine pharrell x adidas nmd human race tangerine

«El cristianisme en els relats mediàtics. Necessita l’Església un canvi d’estratègia?»

FUNDACIÓ CLARET – XIXè SIMPOSI. 27 de maig de 2017

En l’àmbit de la comunicació se sol parlar de “relat” per referir-se a la lògica del discurs que un periodista, un mitjà o un col·lectiu vol comunicar respecte a un fet, una institució, etc. Va més enllà de la mera informació: sol ser una interpretació construïda a partir de la tria d’alguns aspectes de la realitat. La finalitat del “relat” és generar, per la seva eficàcia i credibilitat, una determinada opinió o convicció. Sobre el cristianisme i l’Església corren diversos relats als mitjans que en transmeten una determinada imatge, amb més o menys intencionalitat.

En general solen ser força crítics, ja que tendeixen a subratllar el més polèmic i escandalós de l’Església (més que del cristianisme) i a associar-la amb posicions ètiques i polítiques retrògrades, de dretes o fins integristes.

Podem parlar fins i tot de relats clarament “militants”, que obeeixen a una estratègia d’esborrar l’Església i el cristianisme de l’espai públic…

I també trobem “no-relats”, és a dir, silencis clamorosos respecte d’esdeveniments, persones, iniciatives sorgides de la fe cristiana, objectivament importants, que se silencien.

No hi ha dubte que hi ha també relats que destaquen  la força de compromís del cristianisme i entitats d’Església, especialment envers els més pobres i desfavorits: Casaldàliga, Òscar Romero, Papa Francesc, Càritas, Justícia i Pau… Però se sol tendir, perquè no sembli que s’està a favor de l’Església, a desvincular aquestes persones i institucions de la mateixa Església o del cristianisme, mostrant-los en contraposició a l’Església oficial o jeràrquica, que els margina o condemna, o silenciant la seva clara identitat i motivació cristiana.

En general els cristians i l’Església no es troben gaire còmodes amb la majoria d’aquests relats, perquè pensem que distorsionen força la realitat. Té raó l’Església en considerar negatius la majoria de relats sobre ella mateixa o en general sobre el cristianisme? Què en pensen els comunicadors que s’ho miren des de fora de l’Església? Quina part de responsabilitat té la mateixa Església en aquesta visió del cristianisme? Es mostra en condicions de crear relats alternatius? Arriben aquests relats a l’opinió pública amb prou credibilitat i eficàcia? Necessita l’Església un canvi d’estratègia?

La Fundació Claret vol ajudar a plantejar i respondre aquestes preguntes, afavorint un diàleg entre perspectives diferents, que ajudi a fer crítica i autocrítica i a plantejar noves perspectives.

Programa

9:15-9:45h: recepció i recollida de material

9:45h: presentació del Simposi, a càrrec de Màxim Muñoz, President de la Fundació Claret.

10h: Primera ponència a càrrec de Miquel Tresserras, catedràtic d’història del pensament contemporani a la Facultat de Comunicació Blanquerna – URL.

«Com es perceben des l’Església els relats mediàtics sobre el cristianisme. Crítica, autocrítica i perspectives».

10:45h: Comunicació a càrrec de Rafael de Ribot, periodista.

«Com es perceben des dels mitjans els missatges del cristianisme. Una experiència personal».

11:30h: Descans

12h: Taula Rodona-Debat obert, moderada per Jordi Roigé, periodista, director d’ANIMASET MEDIA i COMUNICACIO. Participants:
Paco Niebla, cap  de la secció de Societat d’Efe a Catalunya.
Pepa Masó, directora adjunta d’informació general. El Punt AVUI.
Llúcia Oliva, periodista de televisió, directora del documental “Santuaris     de l’antifranquisme”.

13:45h: cloenda del Simposi

Comments are closed.

El nostre canal YouTube